Smart ION logo

Переваги розводки “зіркою”

Приступаючи до ремонту, ми хочемо все зробити ідеально. Але іноді вже через декілька років (а інколи навіть і раніше!) виникає бажання щось переробити… Хочеться в спальні добавити ще вимикач світла і біля ліжка. А в коридорі, де вже є два вимикача (на початку коридору та в кінці), хочеться, щоб світло можна було включати і із тамбура при вході…

То ж дуже важливо завчасно продумати, де знаходитимуться усі освітлювальні прилади і техніка – тоді буде зручно ними керувати. Інакше з’являється шанс обрости подовжувачами і включати світло наосліп, намацуючи вимикач на стіні.

Існує багато варіантів прокладання електричного кабелю в кімнати. На перший погляд найдешевший варіант – завести кабель від електро-щитка в кімнату до розподільної коробки (яку, зазвичай, ховають під шпалерами). А вже із розподільчої коробки – до розеток та освітлення.

Чому цей варіант найдешевший лише на перший погляд? Уявімо, що через деякий час виникло бажання керувати світлом та розетками в кімнаті. В такому випадку потрібно в кожну розетку та у вимикач добавити бездротові пристрої, які будуть керувати розетками та освітленням. Скільки розеток – стільки і таких приладів.

Але відчутно дешевше протягнути заздалегідь кабель до електро-щита, в якому і встановити лише один подібний пристрій, що коштує значно дешевше навіть з урахуванням збільшення довжини необхідної електропроводки. Така схема розводки електричного кабелю називається «зіркою» (або ще її називають «безкоробочна» чи «європейська») . Іншими словами, кожна розетка (група розеток) або точка освітлення в будинку має свою власну окрему кабельну лінію. Основною перевагою даного типу розводки є високий рівень безпеки та надійності. Така схема дозволить із мінімальними затратами добавити, наприклад, ще один вимикач для керування світлом із іще одного додаткового місця.

Основною перевагою типу розводки “зірка” є високий рівень безпеки та надійності

До речі, входи модулів ION керуються низькою напругою – на стаціонарні вимикачі подається лише 24В від вбудованого в модуль блока живлення, що дозволяє досягти декілька цілей: по-перше, безпека, а по-друге – економія: від елекрощита до вимикачів можна прокласти навіть сигнальний кабель (0,2мм), що значно зменшує затрати при електромонтажі.

І на останок, корисна порада: вимикачі світла повинні розташовуватися так, щоб до них могли дотягнутися усі члени сім’ї – їх, зазвичай, встановлюють на висоті 75-90 сантиметрів від підлоги.

alt